Heel lang geleden bestonden er nog geen glazen flessen. Maar het is logisch dat mensen hun water, wijn of andere vloeistoffen ergens moesten opslaan. In antieke tijden gebruikten mensen wijnzakken om wijn op te slaan. Deze wijnzakken werden gemaakt van geitenvel. In het begin waren deze wijnzakken heel flexibel en soepel maar na verloop van tijd werd de zak minder soepel. Na het opslaan van wijn in wijnzakken ging men over naar een nieuw gebruik. Er werden toen vaten gebruikt om wijn op te slaan. Wijnvaten werden eeuwen geleden uitgevonden door de Galliërs. Toen de Romeinen in de derde eeuw in contact kwamen met de Galliërs verspreidden ze deze wijnvaten door de rest van Europa.

Tegenwoordig gebruiken we geen wijnzakken en ook geen wijnvaten om wijn op te slaan. Nu worden er glazen flessen gebruikt voor het opslaan van wijn. Hoewel het nu niet meer noodzakelijk is om wijn in wijnvaten op te slaan is die traditie gebleven. Eiken vaten spelen een belangrijke rol bij de moderne wijnproductie.

Waarom wijnboeren nu nog wijn in wijnvaten opslaan

De kwaliteit van wijn wordt namelijk sterk verbeterd door het gebruik van eiken vaten. Eikenhout voegt smaakstoffen toe, het zorgt ervoor dat zuurstof langzaam kan binnendringen, en het is een geschikte omgeving waar bepaalde metabolische reacties plaats kunnen vinden. Deze processen zorgen voor een langer houdbare en stabiele wijn met een vollere, complexere en intensere smaak. Men kiest voor eikenhout bij het maken van wijn omdat eikenhout niet doorlaatbaar is en geen overvloed aan tannine of akelige aroma’s afgeeft. Ook is het feit dat eikenbomen sterk zijn en veel voorkomen op het noordelijk halfrond mooi meegenomen. Toch is er iets waarop men heel goed moet letten.
Eikenhout is niet geschikt voor alle wijnsoorten omdat niet alle eikenhout goed is voor de rijping van wijn. 

De nadelen van eikenhout vaten

Net als bij alle andere dingen heeft het opslaan van wijn in wijnvaten niet alleen voordelen maar ook nadelen. Eikenhouten vaten zijn erg duur. Tevens heeft de utilisatie van nieuwe of eerder gebruikte eikenhouten vaten een belangrijk effect op de sterkte van de houtsmaken maar ook op de prijs van de wijn. Een eikenhouten vat dat nieuw is geeft sterke eikenhout aroma’s aan de wijn. Wanneer een vat wordt herbruikt, neemt de kracht van het eikenhouten aroma af. Ook is het zo dat niet alleen gevulde vaten maar ook de lege vaten onderhoud nodig hebben en dit levert uiteraard ook extra kosten op. Hoewel het heden ten dage niet meer noodzakelijk is om wijn in wijnvaten op te slaan gebeurd dat nog vanwege de voordelen die eerder zijn opgesomd.

 

Bron: Wineandbarrels.nl

admin Drank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *