Voor de zoete wijnliefhebbers is de portwijn niet te missen. De wijn schijnt in Nederland nog een verborgen pareltje te zijn, veel mensen zijn niet bekend met deze soort. Deze lekkere wijn kent een rijke geschiedenis en is in veelzijdige smaken te drinken. Port is perfect als dessertwijn en past ook prima bij een goedgevuld kaasplankje!

Port: de geschiedenis van deze zoete wijn

Zoals de naam je misschien al doet vermoeden, komt port oorspronkelijk uit Portugal. Port, of portwijn of porto, is een zoete wijn die met name geschikt is als dessertwijn. De wijn maakt gebruik van veelzijdige smaken, zoals bessen, kaneel, karamel en zelfs chocolade! De combinatie van deze ingrediënten leidt tot een heerlijke zoete wijn. De traditionele kleur van de wijn is rood, maar tegenwoordig vind je deze wijn in allerlei verschillende kleuren. Zo vind je portwijn ook in rosé en wit. 

 

Op basis van welke kleur je kiest zullen de ingrediënten anders zijn samengesteld. Zo ligt bij de rosé port de nadruk op bessen zoals frambozen en aardbeien. De rode versie heeft ook een bessensmaak, maar hier wordt meer chocolade en kaneel aan toegevoegd. Omdat de smaken onderling verschillen kun je het beste alle versies van de portwijn een keer hebben geproefd. Dan kun je zelf bepalen welke jij het lekkerst vindt!

Houd je van gerijpte wijnen? Probeer de tawny port!

Een bijzondere versie van portwijn is de tawny port. Deze wijn wordt gerijpt op houten vaten voor minimaal 3 jaar, maar kan zelfs oplopen tot 40 jaar! In de tawny port vind je soortgelijke smaken terug als in de rosé en rode wijn, zoals bessen, kaneel en karamel. Verder kun je in de tawny variant ook noten en vijgen proeven. De smaak zal per decennium net een beetje veranderen. Na 10 jaar rijpen kent de tawny port voornamelijk een bessensmaak en vanaf 20 jaar zal de wijn meer proeven naar kaneel en karamel. 40 jaar rijpen is het eindpunt van de tawny port, dan zal de wijn naar vanille en karamel smaken. Kortom, port kent zoveel verschillende blends dat er wel iets voor je tussen moet zitten. Probeer de verschillende versies eens uit!

Waar vind je de lekkerste portwijn?

Port vind je in vrijwel iedere supermarkt, maar niet iedere fles heeft dezelfde kwaliteit. Echte port kan alleen gemaakt worden in Portugal, want de bessen en druiven die in de wijn worden verwerkt komen alleen in dat land voor. De wijn wordt geproduceerd in de Douro Valley in Noord-Portugal. Check het etiket dus voor je een aankoop doet en zoek een witte zegel waarop “Vinho de Porto Garantia” staat. Als de fles over dit etiket beschikt, dan heb je een authentieke fles portwijn in je handen. 

 

Verder zul je de lekkerste wijn niet vinden in de lage prijzen. Voor een echt goede fles portwijn zul je iets meer moeten betalen. Dat is natuurlijk niet gek: de wijn heeft een premium status door de rijp wijze en door de ingrediënten die in deze wijn verwerkt zijn.

admin Drank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *